Padomi tandīra lietošanā

Ar tandīra palīdzību uz malkas var gatavot unikālus, garšīgus un sulīgus ēdienus no parastiem produktiem, atrodoties svaigā gaisā. Šāda tipa krāsns nozīmīgi atšķiras no barbekjū iekārtām un mangāliem. Šajā sadāļā jūs uzzināsiet kā lietot tandīru maksimāli efektīvi.

Kā iekurināt tandīru

Uzmanību! Pati pirmā tandīra iekurināšana ir vissvarīgākā. Tā sagatavo tandīra sienas pie temperatūras svārstībām un slodzes. Ja to izdarīt nepareizi, tandīra sienas stipri saplaisās un tās būs mazefektīvs.

Pirms sākt gatavot jebkuru ēdienu tandīrā, to ir jāuzkarsē. Jāseko līdzi sekojošiem soļiem:

  1. Uzstādīt tandīru uz līdzenas virsmas tālu no kokiem, krūmiem un mājas sienām;
  2. Atvērt vāku un kurtuves durtiņas.
  3. Iekšā jāiekrauj nelielus koka skalus.
  4. Iededzināt liesmu un pakāpeniski pievienot malku.
  5. Likt klāt malku ir nepieciešams tā, lai liesmas nenāktu ārā no tandīra.
  6. Turēt liesmu no 45 min līdz 1,5 stund. Bez termometra noteikt temperatūru nesanāks, tomēr tas, ka tandīrs ir uzsildīts virs 170 grādiem, norādīs tīras no sodrējiem tandīra sienas.Tandīrs būs pilnībā gatavs lietošanai tiklīdz jūs nevarēsiet pieskārties tandīra ārējām sienām, var arī uzšļakstīt ūdens lāsi. Tai momentā ir jāiztvaiko.
  7. Ļaut malkai izdegt 15-20 min., aizvērt vāku, bet atstāt atvērtas kurtuves durtiņas un mazo augšējo vāciņu.Pēc tam ir nepieciešams izņemt liekās vai visas ogles, ielādēt produktus un uzsākt garšīgāko gaļas, zivis u.c. ēdienu gatavošanu māla kurtuvē. Nākotnē, ar pieredzi jūs sapratīsiet cik oglēm ir jāpaliek tandīrā.

Padomi tandīra lietošanā

Lai krāsns kalpotu jums ilgus gadus, ir nepieciešams zināt tās izmantošanas īpatnības. “Tehnokeramikas” speciālisti iesaka:

  • Pavarda iekurināšana notiek ņemot vērā gada laikus. Ziemā un mitrā laikā kurtuves temperatūru ir nepieciešams paaugstināt pakāpeniski, iededzinot ar koka skailiem, tikai pēc tam likt pamata malku. Vasarā drīkst uzreiz likt visu malku pavardā un kurināt to. Bet šīs noteikums neattiecās uz pirmo tandīra izmantošanu.
  • Jo ilgāk iesildat krāsni, jo ilgāk un vairāk tā izdalīs siltumu un ēdiens pagatavosies ātrāk.
  • Resna malka labāk iesilda pavardu, tomēr uzkarsēt to var arī ar dēļu atgriezumiem vai skailiem, bet koka vajadzēs vairāk.
  • Lai ēdiens būtu ar “dūmu” un specifisku aromātu, rekomendējam pie pēdējās malkas ielādes izmantot ābeles vai citu augļu koku malku.Tai ir jādod izdegt apmēram 15-20 minūtes pirms ēdiena ielikšanas.
  • Ja māla pavards ir labi iesildīts, tad uz gaļas izveidosies “viegla garoza” pat ja neizmantosiet ogles. Labākais efekts sasniedzams uz augšējā režģa līmeņa.
  • Augšējā tandīra daļā kupāti un zivis gatavojās 5-7 minūtes.
  • Visus aksesuārus ir nepieciešams mazgāt uzreiz pēc ēdienu pagatavošanas, savādāk uz tiem ātri veidojas sodrēji.
  • Ēdienu gatavošanai tandīrā jāizmanto karstumnoturīgus cimdus.
  • Kamēr māla krāsns kurās, var pagatavot plovu, uzliekot kazānu, kuram ir plakana apakša, uz restes priekš aksesuāru uzkarināšanas. Kazans pārklās pavarda kaklu, kas ļaus krāsns sienām labāk uzsildīties.
  • Ja gatavojot ēdienus neizņemot ogles un izmantojat “aromātisko” malku, ēdienam būs kārsta kupinājuma efekts. Protams, šajā gadījumā nosaukt to par veselīgu nevar.

 

Šie speciālistu padomi palīdzēs ātri pagatavot garšīgākus ēdienus tandīrā.

Iekurināšanas triki

No tā, ar kādu mallku kurināsiet tandīru, atkarīgs tā degšanas laiks. Te var eksperimentēt, bet ir jāzin, ka galvenais noteikums pie tandīra iekurināšanas ir pakāpēniska tempeatūras paaugstināšana. Te būs daži ieteikumi:

  1. Iekurināšanas maksimālām ērtībām labāk izmantot gāzes degli. Sākumā jāieliek papīru, tad skalus vig-vam formā. Un ar degļa palīdzību caur kurtuves durtiņām tā iedegs ļoti ātri. Pēc laika var likt malku.
  2. Tandīra uzsildīšana notiks ātrāk un efektīvāk, ja liesmas neies ārā. Nevajag likt daudz malkas vienā reizē. Labāk mazāk, bet biežāk.
  3. Ilgi gatavojamo ēdienu pagatavošanai māla krāsnī ar vienu kurināšanu var nepietikt. Kad tandīrs ir uzkarsēts, ogles var ielikt mangalā un iekurt uguni. Ogles būs vajadzīgas pēc 40-60 minūtēm, kad tandīrs atdzisīs un ēdienam pietrūks karstuma. Ir jāizņem ēdienu un jāpieliek sagatavotās ogles. Tālāk tās ir jaiededzina tandīrā ar atvērtu mazo vāku un kurtuves durtiņām, jādod oglēm padegt. Pēc tam taisām ciet vāku, kurtuves durtiņas un ogles nodziest. Liekam atpakaļ ēdienu. Pateicoties uzkarsētām oglēm temperatūra tandīrā palielinās un ēdiens pagatavosies līdz galam.

 

Svarīgi! Gribam brīdināt, ka pie uzkarsēšanas ar skujkoku, iespējama kancerogēnu izdalīšanās, kuri var kaitēt ēdienam.

Svarīgas nianses

Izmantojot tandīru, jāievēro drošības pasākumi. Kad tandīrs ir uzkarsēts, to nedrīkst aiztikt vai pārnest. Nepieciešams sagaidīt kamēr tas atdziest. Blakus tam aizliegts atstāt bērnus un dzīvniekus bez uzraudzības. Uzkarsēšanas laikā nedrīkst liekties virs krāsns. Tālāk sekos dažas svarīgas nianses tandīra lietošanā:

  • Bez pārsega nedrīkst atstāt krāsni zem lietus, jo tajā var izveidoties lieks mitrums, kurš var sabojat tandīru pie uzkarsēšanas. Ja tomēr tandīrs ir samircis, to ir jāuzkarsē kā pirmajā reizē.
  • Tandīrā pagatavotie ēdieni saglabā savu sulu. Ir jābūt ļoti uzmanīgiem ar marinādes izmantošanu, tās garša nepazūd kā uz mangala.
  • Ja ir nepieciešams, lai ēdienam piemīt “mangala” garša, tad to ir jāgatavo uz oglēm.
  • Ēdienu pagatavotu uz restes ērtāk ņemt nost ar knaiblēm, bet no iesmiem ar speciālo dakšu.
  • Lai gaļa vai zivs būtu maksimāli sulīgi, var tos ielikt folijā.
  • Lielā tandīrā ēdieni gatavojas ātrāk un labāk, nekā mazā izmēra krāsnī.
  • Pie tandīra var sasildīties vēsos vakaros, bet ja krāsns, ir skaisti uzstādīta, tā var kļūt par ģimenes un draugu pulcēšanas vietu.
  • Katra ēdienu pagatavošana māla kurtuvē ir unikālā. Katru reizi sanāk dažādas garšas. To ietekmē apkārtējas vides temperatūra, malkas mitrums un citi faktori. Ziemā un vasarā pēc vienas un tās pašas receptes pagatavotiem ēdieniem būs nepieciešams dažāds pagatavošanas laiks.
  • Ir vērts ņemt vērā, ka nelielu izmēru kurtuves uzsildās daudz ātrāk, bet arī ātrāk atdziest.

 

Svarīgi! Uzglabāt tandīru ir nepieciešams slēgtā telpā un izvairīties no mitruma. Ja tas nav iespējams un tas paliks ārā. Ir nepieciešams izmantot pārsegu un izolēt no mitruma.

Noslēgums

Tandīrs – tā ir laba lieta laika pavadīšanai ar ģimeni vai draugiem. Ja pieņēmāt lēmumu  iegādāties tandīru, labāk pirkt lielāka izmēra krāsni. Tai ir vairāk iespēju aksesuāru ziņā, ērtāk lietot platu kaklu un arī izskats tam ir daudz efektīvāks. Liels gaļas gabals tajā varēs pareizi un ātri pagatavoties, piemēram, auna kāja 5 kg svarā. Tas būtu svarīgi tiem, kuri pavada laiku lielā kompānijā.

Ar mūsu padomu palīdzību jūs ātri apgūsiet gatavošanas tehniku un varēsiet iepriecināt sevi un savus tuviniekus ar kulinārijas šedevriem.